Hoe werkt het

Coöperatie Dalfsen Stroomt legt een zonnepark aan, te beginnen op het dak van Foreco. De investering die daarmee is gemoeid, wordt opgebracht door leden van de coöperatie. Zij nemen participaties in de coöperatie naar het aantal zonnepanelen dat ze willen hebben.

De stroom die door het zonnepark wordt opgewekt, wordt geleverd aan een groen energiebedrijf. Leden kunnen deze stroom vervolgens afnemen tegen een gunstig tarief. Dat hoeft overigens niet. Je kan ook bij je huidige leverancier blijven of overstappen naar een ander. Bedenk wel dat overstappen naar het energiebedrijf waaraan wij leveren voordelig is voor de coöperatie, want dit bedrijf betaalt Dalfsen Stroomt jaarlijks een bedrag per klant. Daarmee kan de coöperatie draaiende gehouden worden.

De belasting die deelnemende leden betalen op de energierekening (zowel energiebelasting als BTW, op dit moment in totaal ca. 12 cent per kWh) krijgen ze terug van de Belastingdienst. Hoe meer participaties, hoe meer panelen, hoe meer belasting je terugkrijgt. Je krijgt echter niet meer belasting terug dan je zou betalen. Neem dus niet meer panelen dan waarvoor je stroom gebruikt.

Een rekenvoorbeeld

Er wordt nog druk aan ons zonnepark gerekend. De definitieve bedragen maken we zo snel mogelijk bekend. Het rekenvoorbeeld hieronder is dan ook slechts een indicatie.

Stel je gebruikt 3.500 kWh per jaar (dat is het verbruik van een gemiddeld huishouden). Dan heb je ongeveer 16 panelen nodig. Die kosten samen 4.800 euro. Dit bedrag maak je bij definitieve inschrijving over aan de coöperatie. Voor mensen die dit geld niet hebben werken we ook nog aan een constructie waarbij je de panelen niet zelf hoeft te financieren.

Gedurende 15 jaar krijg je de belasting over 3500 kWh terug, plus een klein financieel voordeel als je je stroom afneemt bij onze afnemer en een deel van de opbrengst van de stroom die we opwekken. Dat is samen 490 euro. Met die 490 euro verdien je je investering in 15 jaar terug, met een rendement van bijna 6%. Na 15 jaar houdt het belastingvoordeel op. Het financieel rendement is voor de deelnemers daarna beperkt. Maar de panelen leveren dan nog wel een jaar of 10 duurzame stroom!

Als je niet zelf kunt financieren, kan je gebruik maken van een huur-koopconstructie. Deze zijn we nog aan het uitwerken. Je financiële voordeel zal waarschijnlijk minder zijn, omdat er geld geleend moet worden. Zodra de details bekend zijn laten wij dat weten.

Doe Mee